Ağustos ayında 33 kadın cinayeti işlenirken, 24 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Platform, kadın cinayetlerine karşı verdikleri mücadelenin 14 yıldır sürdüğünü belirterek, resmi makamların kadın cinayeti verilerini sistematik olarak tutmadığını ve paylaşmadığını eleştirdi.
Platformun açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Kadın cinayetlerini durdurma mücadelemiz 2010 yılından bu yana kadın cinayeti verilerini açıklamakla devam ediyor. Ancak, maalesef ilgili bakanlıklar kadın cinayetleriyle ilgili verileri tutmuyor veya paylaşmıyor. Kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliği, devletin bu konuda harekete geçmesi gerektiğini gösteriyor. Tüm bakanlıklar ve mekanizmalar bu sorunla mücadele için adım atmalı.”
Ağustos ayında öldürülen 33 kadından 9’u boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatlarına dair kararlar almak istedikleri için öldürüldü. 2 kadın ekonomik nedenlerle, 4 kadın ise annelerinin boşanmak istemesi bahanesiyle katledildi. Geriye kalan 18 kadının hangi sebeple öldürüldüğü tespit edilemedi. Platform, bu bilinmezliğin kadına yönelik şiddetin görünmez kılınmasının bir sonucu olduğuna dikkat çekti.
Açıklamada, kadınların kim tarafından ve neden öldürüldüğünün tespit edilmediği sürece, adil yargılamanın yapılmadığı ve suçluların caydırıcı cezalar almadığı müddetçe şiddetin farklı boyutlarla devam edeceği vurgulandı.
Öte yandan geçtiğimiz Ağustos ayında Şanlıurfa’da 59 yaşındaki Gülizar Çolak, çalıştığı fıstık tesisinin sahibi ve evli olduğu Gaffar Çolak tarafından kıskançlık bahanesiyle ateşli silahla vurularak öldürülmüştü.
Urfa Taraf