"Kalbimizi koruyalım, çünkü içinde sevdiklerimiz var!"
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi kardiyoloji uzmanı Uz. Dr. Selçuk Opan, 29 Eylül Dünya Kalp Sağlığı Günü dolayısıyla kalp ve damar hastalıkları hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Kalp ve damar hastalıklarının, dünya genelinde her 3 kişiden birinin ölümünden sorumlu olduğu belirtilirken, bu durumun küresel bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edildiği vurgulandı. Uz. Dr. Opan, bu hastalıkların özellikle yaşla birlikte görülme sıklığının arttığını ifade etti.
Dolaşım sisteminin merkezi organı olan kalbin yaklaşık 300-350 gram ağırlığında olduğunu ve bir yumruk büyüklüğünde bulunduğunu belirten Opan, kalbi besleyen damarların genişliğinin 3-3.5 mm arasında değiştiğini söyledi. Bu damarların ani tıkanıklığının kalp krizine yol açabileceğine dikkat çekti.
Kalp sağlığını tehdit eden başlıca risk faktörleri arasında sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik, alkol ve tütün kullanımı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet ve obezitenin bulunduğunu kaydeden Uz. Dr. Opan, aile geçmişi, stres, etnik köken, cinsiyet ve yaş gibi etkenlerin de hastalık gelişiminde rol oynadığını belirtti.
Uzmanlar, risk faktörleriyle mücadele etmenin kalp ve damar hastalıklarından korunmanın en etkili yolu olduğunu vurguluyor. Yapılan araştırmalar, yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle 30-70 yaş arası bireylerde kalp hastalığı kaynaklı ölümlerin %80’inin önlenebileceğini ortaya koyuyor.
40 yaş ve üzerindeki bireylerin yılda en az bir kez aile hekimlerine başvurarak kardiyovasküler risk değerlendirmesi yaptırmaları gerektiği öneriliyor. Bu değerlendirmeler sonucunda hastalara gerekli tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık sağlanıyor.
Uz. Dr. Selçuk Opan, sağlıklı bir kalp için şu tavsiyelerde bulundu:
Aile hekimine başvurun.
Kardiyovasküler risk değerlendirmenizi yaptırın.
Sağlıklı beslenin.
Düzenli olarak hareket edin.
Sigaradan uzak durun.
Kalbimizi koruyalım, çünkü içinde sevdiklerimiz var!